Så får du en fräschare mun

Har du en fräsch mun sår är du på god väg mot en bättre hälsa – och det gäller inte bara munnen utan hela kroppen. Här bjuder vi på åtta tips om hur du skapar en fräsch miljö för dina tänder. Med ett starkare garnityr ökar du chanserna att de håller livet ut och orsakar mindre besvär.

  • Viktigast är förstås att borsta tänderna noga och regelbundet. Vi rekommenderar att du gör detta två gånger om dagen (morgon och kväll). Borsta tänderna två minuter per gång och använd en två centimeter lång tandkrämsbit vid varje tillfälle. Borsta alla tänder noga och slarva inte med hörntänderna. Att undvika småätande av godis och annat sött i tid och otid är också bra för tänderna.
  • Ett annat gott råd är att alltid tugga fluortuggummi efter varje måltid. Extra bra är det om det innehåller xylitol. Men detta bör man inte göra allt för ofta, man kan trötta ut spottkörteln och försämra salivproduktionen tillfälligt. En torr mun är aldrig bra för tänderna!
  • Munskölj är ett bra tips. Genom att skölja munnen regelbundet får du en bättre andedräkt och skyddar tänderna på samma gång. Använd gärna en variant som är godkänd av svenska apotek.
  • Du vill inte att det ska bli kvar bakterier mellan tänderna. Detta kan leda till dålig andedräkt – något som är ett mycket vanligt problem som skapar social obekvämlighet. Men dessa bakterier kan även i längden leda till karies och tandlossning. Vanlig tandborstning räcker ofta långt, men ofta kan det behövas tandtråd eller en mellanrumstandborste, hjälpmedel som  det finns ett stort utbud av på apoteken.
  • En anna vanlig orsak till dålig munhygien är bakteriebeläggningar på tungan. Denna kan tas bort på ett enkelt sätt med en tungskrapa som man också kan hitta på ett välsorterat apotek. Skrapa av beläggningen i samband med din regelbundna tandborstning.
  • En vanlig missuppfattning är att mat leder till kroniskt dålig andedräkt. Det stämmer inte. Dock kan vissa matprodukter leda till tillfälliga problem. Exempel på detta är mjölkprodukter, kött, fisk, vitlök och starka ostar – undvik fina ostar dagen innan den viktiga arbetsintervjun!
  • Ibland kan det vara svårt att få bort bakteriebeläggningar i munnen, särskilt när de har lagt sig som ett lock långt bak på tungan i gommen. Ta kontakt med din tandhygienist som kan hjälpa dig med en grundlig rengöring.
  • Andra varianter så kan minska svavelföreningarna  munnen finns också att tillgå på marknaden. Receptfria kosttillskott, sugtabletter och tandkräm med zink är exempel på produkter som kan binda upp dessa föreningar. Andra tabletter kan minska plack eller öka produktionen av saliv i munhålan. Fråga på ditt lokala apotek eller hos din tandläkare om du vill meta mer om denna typ av produkter.

 

Att ta hand om tänderna är en av de viktigaste nycklarna till trivsel i livet. På god tandhälsa.se hjälper vi dig med tips och råd om tandhälsan. Håll koll – och slipp nya jobbiga tandläkarbesök.