Tandhälsa hos äldre personer

Här berättar vi om de problem som äldre personer kan få med tandhälsan.

Tandsjukdomar blir viktigare med åldern. En stor orsak till detta är att salivavsöndringen minskar med åren. Detta leder till att förekomsten av kariesframkallande bakterier ökar.

Andra anledningar till att tandhälsan försämras med kan vara sjuklighet som beror på funktionsnedsättning och en hög konsumtion av läkemedel.

Den försämrade motoriken som många äldre drabbas av är en stor anledning till varför äldre har svårare att ta hand om sina tänder. Detta leder till att det blir mer bakteriebeläggningar på tänderna vilket i sin tur leder till problem som tandköttsinflammation och tandlossning.

Här är några av de vanligaste anledningarna till dålig tandhälsa bland äldre:

  • Minskad avsöndring av saliv
  • Läkemedel som påverkar tandhälsan på ett negativt sätt.
  • Ökning av bakterier som leder till karies och andra tandproblem.
  • Slemhinnorna blir tunnare och därmed ökar risken för svampinfektion.
  • Tandytan där bakterier kan fastna ökar.
  • Demens kan leda till att man glömmer bort att ta hand om tänderna.

Var inte rädd att ta kontakt och ställa frågor

Är du pensionär och har problem rekommenderar vi att du kontaktar en tandläkare som kan hjälpa dig med de saker som kan minska problematiken. Tandläkare och tandhygienister är idag mycket kunniga om äldres tänder. Har du enklare problem kan du även ringa någon av de många internetguider som tipsar och ger råd om hälsa och sjukvård.

Det finns hjälp för äldre som har problem med tänderna av olika anledningar, bland annat omfattas man av ett utökat tandvårdsstöd. Dessutom kan äldre personer som bor i särskilt boende och hemmaboende äldre med omfattande biståndsbehov kan få en kostnadsfri bedömning av munhälsan. Dessa äldre personer kan få ett speciellt tandvårdsintyg som utfärdas av landstinget. I vissa lägen kan även hemtjänsten erbjuda hjälp med tandborstningen och att påminna om att ta rätt tabletter.

 

Att ta hand om tänderna är en av de viktigaste nycklarna till trivsel i livet. På god tandhälsa.se hjälper vi dig med tips och råd om tandhälsan. Håll koll – och slipp nya jobbiga tandläkarbesök.