Denna fruktansvärda tandvärk

Finns det något värre än när man kommer till ledig helg och plötsligt får tandvärk? Det finns ingen smärta som är jämförbar. Det ilar och gör så att man tror att man ska bli tokig på riktigt.

Värktabletterna vill inte fungera och ispåsen mot kinden gör bara ont. Att försöka beskriva känslan av den förtvivlan man känner, samt svårigheten att tänka klart, är nästintill omöjlig. Men de flesta har någon gång varit där. Man pratar med någon familjemedlem eller vän som plötsligt säger det självklara. Men ring till tandläkaren och få en akuttid. En idé som är så självklar men som bara inte infunnit sig där inne i smärtdimman.

Man googlar på mobilen efter närmaste akuttandläkare i Stockholm och där hittar man räddningen. Har man tur får man en tid med detsamma. Det kan dock vara så att man får vänta lite. Men de flesta akutkliniker kan erbjuda en tid redan inom 24 timmar vilket är rena drömmen under dessa omständigheter.

När är det akut?

De flesta skulle hävda att när man har tandvärk är det alltid akut. Det känns åtminstone så när det händer. Men faktum är att det för det mesta inte är någon fara med att vänta. Även om det känns så just då. Att ha tandvärk är troligtvis inte livshotande på något vis. Det finns dock ett tillfälle när man ska söka vård direkt och inte vänta. Det är när man har feber i samband med tandvärken. Tandvärk kan innebära en infektion eller inflammation och kommer ofta av att man har hål i en tand.

Kan man förebygga tandvärk?

Ja, det kan man absolut göra. Det finns flera olika sätt att förebygga och slippa att ta kontakt med tandläkaren annat än vid årliga kontroller. Att lära sig mer om skötsel av tänderna har verkligen sina fördelar.

För det första är det den vanliga tandborstningen som är grunden till en bra tandhälsa. Två gånger om dagen, både morgon och kväll, ska man låta tandborsten göra sin magi. Men var försiktig och borsta inte för hårt. Då kan tandköttet skadas och tandhalsarna komma fram. Använd tandtråd och tandpetare för att göra rent ordentligt mellan tänderna. Att besöka en tandhygienist för att få mer kunskap kring just tandvård är en bra idé som kan ha stor effekt på munnens och tändernas framtida hälsa. Och inte bara det. Den konstanta vården kommer att ha en stor betydelse för plånboken.

23 Oct 2020

 

Att ta hand om tänderna är en av de viktigaste nycklarna till trivsel i livet. På god tandhälsa.se hjälper vi dig med tips och råd om tandhälsan. Håll koll – och slipp nya jobbiga tandläkarbesök.