Det finns bara dåliga ursäkter för att inte gå till tandläkaren

De flesta människor går regelbundet till tandläkaren även om de inte tycker om det. Några känner dessutom skräck och oro inför besöket och kanske är det därför som vissa inte ens går.

Att skjuta upp sitt tandläkarbesök är inte bra och leder ofta till att det i längden blir dyrare. Vissa skjuter upp besöket för att de känner skräck och oro för att gå till tandläkaren men då är det viktigt att man berättar detta för kliniken. Många tandläkare har speciell utbildning i att behandla tandvårdsrädda och som patient ska man givetvis inte må dåligt inför besöket. Berätta därför för tandläkaren om du känner oro och rädsla. Det händer även att man drar sig för att gå till tandläkaren av ekonomiska skäl. Men att vänta med besöket kan göra att man i stället kommer att behöva en mer kostsam behandling då problemen man eventuellt har hinner förvärras.

Jämför de olika klinikernas priser på behandlingar

Självklart är ekonomi viktigt och det kan vara bra att känna till att priserna mellan de olika klinikernas behandlingar kan skilja sig rejält. Att därför också jämföra priser på tandläkarklinikernas hemsidor kan vara en god idé. Bra att även känna till är att man har rätt att nyttja högkostnadsskyddet för tandvård på sådant som inte är estetiskt.

Innan besöket hos tandläkaren är det bra att ha borstat tänderna. Det går bra att ta med sig tandborste och tandkräm för att rengöra tänderna på mottagningen om man inte har hunnit göra det hemma innan. Har man en bettskena kan det vara bra att även ta med denna på besöket så att tandläkaren kan kontrollera att den fortfarande passar. Mediciner kan påverka tandhälsan och att även ha med en lista på läkemedel som man äter kan vara bra.

Tandläkare som har helgöppet

Letar man efter en ny tandläkare kan det vara bra att välja en som även är lättillgänglig med bra öppettider. Vissa kliniker har exempelvis också öppet på helgerna för dem som har svårt att smita från jobbet i veckorna. Att även välja en klinik med de senaste hjälpmedlen och utrustningen gör att besöket blir mer behagligt då det oftast underlättar de olika behandlingarna. Det kan även vara viktigt med en klinik som ligger i framkant och hela tiden utbildar sin personal kontinuerligt i nya behandlingar. Särskilt viktigt är detta om man behöver en specialbehandling som exempelvis tandimplantat.

19 May 2020

 

Att ta hand om tänderna är en av de viktigaste nycklarna till trivsel i livet. På god tandhälsa.se hjälper vi dig med tips och råd om tandhälsan. Håll koll – och slipp nya jobbiga tandläkarbesök.