En osynlig hjälpreda

Det är aldrig för sent för att göra en förändring. En devis som i allra högsta grad stämmer när man talar om tandreglering. Här kommer tips för dig som vill förändra din tandrad till det bättre.

Som barn eller tonåring kan det vara en tuff tid när man får en tandställning av den gamla goda typen. Den där som fyller upp både nedre käkens och överkäkens tänder med tjock metall. Inte bara omöjligt att dölja med öppen mun. Utan även en tandreglerande åtgärd som gör att mat fastnar och att talet till och med kan bli lite sluddrande. Något som kan vara extra känsligt under ungdomsåren när utseendet och att passa in, är viktigare än någonsin.

Men om man tillhör de som vägrade tandställning under ungdomsåren, eller om behovet uppstått senare, så finns det en bred meny att välja bland. Det finns till och med möjlighet till tandreglering med invisalign i Göteborg. En tandställning som inte bara är lika effektiv som andra utan som även sköter tandregleringen helt osynligt. För även vuxna kan vara noga med sitt utseende och kan ha en avoghet mot den traditionella tandställningen i metall.

Hjälp vid smärtor och problem

Eftersom tänder inte är något som bara ska se snyggt ut vid ett leende så är det viktigt att man inte slarvar med funktionen. Det finns ingen anledning att kämpa på med rengöring av tänder som sitter för tätt ihop. Tänder som gör att mat konstant fastnar. Eller tänder som har en placering som gör att man får ont i tungan eller insidan av läpparna. Alla dessa och fler bekymmer är helt onödigt att dra på i år ut och år in. Det finns olika tandreglerande åtgärder för att man ska kunna ha ett enkelt och smärtfritt liv. Inte bara ett liv med ett vackert leende.

Kontroll av tändernas status

Det går alldeles utmärkt att söka sig direkt till en klinik som utför tandreglerande åtgärder om man vill. Men det går även bra att börja hos sin ordinarie tandläkare för en utredning och åsikt. I båda fallen kan man få reda på vad som kan göras och behövs göras, för att man ska få den tandraden som man önskar. Kanske räcker det med tandreglering. Eller så kan man även behöva ytterligare åtgärder före regleringen. Det kan till exempel röra sig om att en eller flera tänder behöver dras ut. Eller något annat liknande.

23 Nov 2020

 

Att ta hand om tänderna är en av de viktigaste nycklarna till trivsel i livet. På god tandhälsa.se hjälper vi dig med tips och råd om tandhälsan. Håll koll – och slipp nya jobbiga tandläkarbesök.