Snabba beslut och akuta behandlingar

Har man kraftiga smärtor i en tand eller tandköttet så är det alltid klokt att kontakta sin tandläkare. Men om det är efter kontorstid så finns det akuta mottagningar som kan hjälpa till.

Med akutvård menas vård som inte kan senareläggas utan som måste ske så fort som möjligt. Det kan vara för att besvären är livshotande eller för att en skada, eller ett tillstånd, kan förvärras avsevärt om inte en behandling sätts in direkt. Även om akut tandvård inte brukar vara livshotande så kan det innebära att skadan förvärras om den inte tas hand om direkt. Men det kan även vara så att patienten har så pass kraftig värk att det blir olidligt för patienten. Man kanske inte kan sova, äta, dricka eller fungera på grund av smärtan. Om det sker så ska man alltid kontakta en akutklinik för utvärdering och eventuell behandling.

Vilken ände ska man börja i?

Om man har akuta tandbesvär så kan man börja med att ringa sjukvårdsupplysningen eller söka på internet efter en akut tandvårdsklinik. Men om behovet av vård sker under dagtid på en veckodag så kan man börja med att kontakta sin ordinarie tandläkare. Kanske finns det en återbudstid som man kan få komma på. Det är i så fall är det bästa för patienten och det gör även att tiden är öppen för andra som inte hittar en tid hos någon annan än akuttandläkaren. När man ringer så görs också en första bedömning gällande besvär och behandling.

3 Dec 2020

 

Att ta hand om tänderna är en av de viktigaste nycklarna till trivsel i livet. På god tandhälsa.se hjälper vi dig med tips och råd om tandhälsan. Håll koll – och slipp nya jobbiga tandläkarbesök.