Tips inför besök hos tandläkaren

De allra flesta människor behöver gå till tandläkaren med jämna mellanrum. Inför varje besök är det bra att noggrant borsta tänderna och berätta om eventuella problem man har med tänderna.

Att besöka tandläkaren för få sina tänder undersökta är grundläggande för ens mun- och tandhälsa. I Sverige är tandläkarvården välorganiserad då man årligen får en kallelse till tandläkare och tandhygienister. På det sättet får alla folkbokförda möjlighet till att få en bra vård. Många känner tyvärr ett obehag eller oro inför tandläkarbesöket. För att allt ska gå så bra som möjligt finns det några saker att tänka på. Det nödvändigaste inför ett tandläkarbesök är givetvis att borsta tänderna ordentligt. Nästa prioritet är just din oro eller rädsla. Om det är så att man har en tandläkarskräck är det av väsentlig betydelse att berätta detta för tandläkarteamet. Om du som patient äter några mediciner är det väldigt viktigt att du tar med dig en lista på alla mediciner och visa för tandläkaren. Samma gäller även allergier. Om starka dofter bör undvikas eller om du är allergisk mot någon ingrediens i bedövningen är det av stor vikt att berätta detta innan undersökningen påbörjas.

Patientens välmående är tandläkarens högsta önskan

Alla tandläkare och all medicinsk personal som ingår i tandläkarteamen finns till för patienterna. Deras högsta önskan och främsta mål är att varje patient ska trivas med dem. Ingen bör må dåligt under en undersökning eller när ett problem blir åtgärdat. Därför är det väldigt viktigt att berätta hur man mår innan undersökningen börjar. Teamet kommer att göra sitt bästa, försöka lite extra för att besöket ska kännas så behagligt som möjligt. En gyllene regel gäller med full kraft i det här sammanhanget, och det är att när patienten är nöjd och lugn så är även tandläkaren det.

Olika syften med ett tandläkarbesök

Ett tandläkarbesök kan ha olika syften. Vissa människor går bara på en vanlig undersökning, medan andra behöver genomgå en behandling. En del behandlingar kan ta lång tid och kräver en anpassning såsom tandimplantat eller tandställning. Gäller besöket en omfattande behandling finns det några saker som patienten bör ta reda på. Först och främst gäller det kostnaden för hela behandlingen samt hur stor del av den som måste betalas av en själv. Vilka resultat bör behandlingen leda till? Ställ frågan till tandläkaren innan du tackar ja till en åtgärd. Ta även reda på alla kontroller som måste göras efter en slutförd behandling.

25 Mar 2020

 

Att ta hand om tänderna är en av de viktigaste nycklarna till trivsel i livet. På god tandhälsa.se hjälper vi dig med tips och råd om tandhälsan. Håll koll – och slipp nya jobbiga tandläkarbesök.