Välj tandläkare med omsorg

Har ni flyttat och behöver en ny tandläkare? Ta inte första bästa utan välj tandläkare med omsorg. För att hitta den bästa tandläkaren kan man även rådfråga familj, vänner och bekanta.

Det är sällan man byter tandläkare och därför kan det vara en god idé att när man väl gör det vara noga med sitt val. För att inte skjuta upp besök och även spara tid kan det vara bra att ha tandläkaren i området där man bor eller arbetar. Då blir det enkelt att exempelvis hinna med tandläkarbesöket innan jobbet. Kolla därför även vilka besökstider tandläkaren har och kanske om det erbjuds akuta tider. Är man en hel familj kan det vara bra om alla går till samma tandläkare, eller i alla falla samma klinik. Då spar man ofta mycket tid. Ligger kliniken dessutom nära hemmet kan barnen när de är lite större själva gå till tandläkaren.

En modern klinik gör att behandlingen går både snabbt och smidigt

Att gå till en modern klinik med den senaste tekniken känns ofta bättre. Detta brukar innebära att eventuella behandlingar går både snabbare och smidigare. Känner man rädsla eller obehag för att gå till tandläkaren kan det vara bra att välja någon som är specialiserad på detta. Då minskar risken för att man undviker viktiga tandläkarbesök.

Det kan också vara en god idé att välja tandläkare efter vilka slags behandlingar man kan tänkas behöva. Det finns exempelvis kliniker som utför tandreglering på både barn och vuxna. Tandreglering på vuxna är ofta mer komplicerat än på barn och det är inte alla kliniker som erbjuder detta. Också implantat kräver en tandläkare med specialistkunskaper, likaså estetisk tandvård. Estetisk tandvård innefattar allt från tandblekning till att laga tänder som har gått sönder i olyckor eller liknande.

Priset kan variera

Man kan välja att gå till folktandvården eller till en privat tandläkarpraktik. I Sverige råder fri prissättning på tandvård. Därför skiljer sig ofta priserna mellan de olika klinikerna. Speciellt vissa behandlingar kan vara kostsamma och därför kan det vara en god idé att jämföra priser. På klinikernas hemsidor brukar man kunna hitta prislistor, men en tandläkare ska självklart innan en behandling påbörjas kunna berätta vad det kommer att kosta.

Är kliniken ansluten till Försäkringskassan har man rätt till tandvårdsstöd, men även högkostnadsskyddet täcker en viss del. De flesta tandläkare brukar kunna hjälpa till med finansiering av mer kostsamma behandlingar, som exempelvis implantat. Läs mer om din tandläkare på denna webbsida: https://www.tandläkarenacka.nu

8 Sep 2020

 

Att ta hand om tänderna är en av de viktigaste nycklarna till trivsel i livet. På god tandhälsa.se hjälper vi dig med tips och råd om tandhälsan. Håll koll – och slipp nya jobbiga tandläkarbesök.