Varför förlorar man tänder?

Det finns många anledningar till att man som vuxen förlorar en tand. Många av dem har att göra med olyckor. En lika stor del är dock medicinska orsaker. Vilka är dessa och hur undviker man dem?

När man som barn tappar sina mjölktänder är det kul. Man till och med ger tandlossningen en hjälp på traven. Man vickar på den. Eller knyter fast en tråd och drar. Det är alltid roligt, för efter mjölktanden kommer en ny och fin tand. En som är starkare och som följer med en hela livet. Men det man inte räknar med är att tappa den där nya tanden. Man kan få den utslagen i en olycka. En annan orsak kan vara sjukdomar som diabetes eller parodontit.

Vad är paradontit och hur ersätter man tappade tänder?

Parodontit är ett irreversibelt tillstånd av tandköttssjukdom. Det är enkelt sagt en gingivit som nått rötterna. Det går tyvärr inte att bota sjukdomen när det gått så här långt. Man måste dock besöka sin tandläkare för att bli frisk från parodontit innan man kan sätta in implantat. Så gå på alla dina tandläkarbesök.

När du väl har fått grönt ljus av din tandläkare för att skaffa tandimplantat kommer det att vara en lättnad. Speciellt om tanden som lossnade var en framtand. Kom ihåg att den nya tanden är stark men inte mer än dina vanliga tänder. Du kommer att behöva borsta och ta hand om den nya tanden lika mycket som den förra. Sedan är det bara att njuta av ditt nya leende! Mer information om tandimplantat kan du hitta här: tandimplantatnorrköping.nu/

23 Mar 2021

 

Att ta hand om tänderna är en av de viktigaste nycklarna till trivsel i livet. På god tandhälsa.se hjälper vi dig med tips och råd om tandhälsan. Håll koll – och slipp nya jobbiga tandläkarbesök.