Vita tänder på en gång

Skaffa ett leende som bländar med hjälp av skalfasader. Sneda, spruckna eller missfärgade tänder kan lätt få en ny fasad utan något behov av blekning, implantat eller tandställning.

Nog för att de allra flesta anstränger sig för att sköta sina tänder till sin bästa förmåga men ibland så räcker det helt enkelt inte till. Tänder kan skadas och missfärgas oavsett hur väl man sköter dem. Tänder kan även växa snett och få sprickor som man kanske inte uppskattar att visa upp. Det är tråkigt nog så att en missfärgad tand kan få en att sluta le och påverka livskvalitén negativt på flera sätt. Alla vill vi kunna le obehindrat och gärna med ett bländande vitt leende. Det finns många olika typer av kosmetisk tandvård som kan användas för att få till det perfekta leendet, blekning kan vara ett alternativ men ofta så är det nyansskillnader på tänderna. Lagningar på tänderna bleks inte till samma nyans som tanden av blekmedlet. Sneda tänder kan regleras med tandställning eller bettskena. Skalfasader är ett smart alternativ som inte kräver ingrepp i den friska tandvävnaden. Det finns kliniker för kosmetisk tandvård på flera olika ställen i landet, i storstäderna finns det såklart gott om alternativ och vill du ordna en skalfasad i Göteborg till exempel så finns det gott om kliniker tillgängliga.

Tekniken och materialen

Skalfasader är enkelt uttryckt ett tunt skal av porslin eller komposit som fästs på tandens yta. Varje tand behöver en exakt konstruktion och ofta används 3D-modellering av tänderna för att kunna göra skalfasader som passar varje enskild tand perfekt. Tjockleken på dessa fasader kan idag göras mycket tunna, ända ner till 0,1 millimeter. Därmed är det inget som man märker av eller som stör i munnen utan det känns i princip som vanligt i munnen. Materialvalen står mellan porslin eller komposit. Porslin är lite hållbarare men även lite dyrare medans komposit går snabbare och är billigare.

Flera fördelar

Med dagens teknik så kan man förändra tändernas och därmed även hela ansiktets utseende. En rak och vit tandrad kan göra stor förändring för helheten. Väljer man porslin så kan man räkna med ungefär 20 års livslängd medans kompositen håller i runt 10 år. Detta ingrepp är permanent och håller alltså mycket länge. Detta om man tar god hand om dem och går till tandhygienisten regelbundet samt hanterar dem varsamt. Möt världen med ett leende igen!

20 Nov 2020

 

Att ta hand om tänderna är en av de viktigaste nycklarna till trivsel i livet. På god tandhälsa.se hjälper vi dig med tips och råd om tandhälsan. Håll koll – och slipp nya jobbiga tandläkarbesök.